Ékszert a netről? Miért ne?
2 egri ékszerüzletünk és több száz elégedett vásárló a garanciánk!

Hasznos cikkek

Amit tudnod kell a fülbelövésről

Lilla
Lilla
2022.03.26 13:51
Amit tudnod kell a fülbelövésről

Ha fülbelövésen gondolkozol, vagy szeretnél kisgyermekednek fülbevalót, ez a cikk Neked szól.

Kinek javasolt a fülbelövés?

Kisbabák, kisgyermekek, kamaszoknak és felnőtteknek, nemtől függetlenül bárkinek, legyen szó első fülbevalólyukról, vagy akár 2. 3. 4. fülbevalóról. A külső fülcimpába bárhová vállalunk fülbelövést, de piercingek elhelyezését nem vállaljuk.
Fontos tudni, hogy 18 év alatt szülői kíséret szükséges. 

Mikor ideális egy kisbabának kiszúratni a fülét?

Már újszülött kortól biztonságosan alkalmazható az eljárás, de mi 3 hónapos kortól ajánljuk a fülbelövést. Az első hetekben nagyon picike a fül, ráadásul sokat formálódik a baba arca így nehéz pontosan meghatározni a lyuk helyét.

A legideálisabb 3-18 hóig, vagy 4-5 éves kor után. A két korosztály között egyrészt izgágák a gyerekek, másrészt nehezen értik meg mi fog következni, miért kell erősen tartani a fejüket a lyukasztás közben, ezért számukra ijesztő lehet. A nagy ovisok és a kisiskolások már értik mivel jár egy tűszúrásnyi fájdalom és saját maguk szeretnének fülbevalót, így egyszerűbb dolgunk van.

Fülbelövés pisztollyal vagy füllyukasztás tűvel?
Ha a kórházban kilyukasztják tűvel, miért kellene várni? 

A pisztolyos és a tűvel szúrt füllyukasztás nem ugyanaz.
Üzletünkben Márti kolléganőnk fülbelövő pisztolyt használ, melynek számos előnye van klasszikus tűvel szemben.

A pisztolyos fülbelövés előnyei: 

Sokkal gyorsabb

A fülbelövés pisztollyal egy pillanat, hiszen egy speciális pisztoly gépi erővel szúrja át a fülcimpát.
A kézi erővel, tűvel történő füllyukasztással ellentétben nem kell az előre szúrás után hátra húzni a tűt, majd külön egy másik folyamat során belehelyezni a frissen sérült fülbe a tűnél sokkal tompább fülbevalót. A lövés során a pisztoly már eleve a speciális, steril fülbevalóval szúrja át a fület, és egyben rátolja a fülbevalóvéget is a fülbevaló szárára.

A fájdalom minimális

Pont a gyorsaságnál leírtak miatt egyértelmű, hogy kevésbé kínozza a fület.
Egy rovarcsípéshez hasonló érzés, és inkább a hang ijesztő, ezért kisgyermekeknél nem is arra koncentrálunk, hogy fájdalomról beszélgessünk a folyamat előtt, hanem sokkal inkább a hangra készítjük fel. Tapasztalataink szerint így a fájdalom helyett a csattanó hangra koncentrálnak, ami sokkal elviselhetőbb számukra.

Érintésmentes és fertőzésmentes

Jóformán csak kétszer kell megérinteni a fület, amikor bejelöljük filccel a lyuk helyét, és amikor fertőtlenítjük a felületet. Maga a fülbelövés ezt követően jóformán érintésmentes. Miután a pisztoly elhelyezi a fülbevalót a fülben, azonnal applikálja a fülbevaló végét is, így a szúrás után hozzá sem kell nyúlni fülhöz, elkerülve ezáltal a fertőzés lehetőségét.

Pontos – a lyuk biztosan jó helyre kerül

A gyorsaságnak és a több éves tapaszlatnak köszönhetően 99% hogy a lyuk jó helyre kerül. 
Az 1% hibalehetőség abból fakadhat, hogy elrántja a kisgyermek a fülét, vagy nem sikerül elég stabilan tartani a fejet, de erre üzletükben még nem volt példa. Mindig kivárjuk a megfelelő időt, hogy megnyugodjon a kisgyermek vagy az izgulósabb felnőtt :) 

Steril, nikkel-mentes, anti-allergén és nem utolsósorban szép fülbevaló

A fülbevalók steril csomagolásban várják a szolgálati idejüket, nikkelmentesek, és 24 karátos arany borításuknak köszönhetően anti-allergének. Maga a fülbevaló így nem okoz gyulladást.
Üzletünkben rengeteg "belövős" fülbevaló közül választhatsz. Van kisebb-nagyobb, fehér vagy sárga arany, a kövek pedig a fehéren kívül a szivárvány összes színében rendelkezésedre állnak. 

Mikor cserélhetjük ki a steril fülbevalót az arany gyermekfülbevalóra?

3-4 hét múlva, amikor a lyuk teljesen begyógyult, kicserélhető a fülbevaló. A fülbevalóválasztásról a "Hogyan válasszunk babafülbevalót?" blogbejegyzésünkben olvashatsz, ha pedig szeretnél ízelítőt választékunkból katt ide!  Még több baba- és kisgyermekfülbevalóért látogass el hozzánk!

Mit kell tudni a gyógyulásról? 

A fülbelövés gyógyulási ideje kb 3-4 hét. Minden szükségese információs elmagyarázunk szóban is, de itt alább összefoglaltuk a legfontossabbakat:

  • Az ékszer környékét tartsd tisztán, óvd a fizikai sérülésektől, pl.: rántás, ütődés. 
  • A gyógyulási idő alatt ne vedd ki a fülbevalót.
  • A fülbevalót a gyógyulási idő alatt napi 2-3 szor meg kell forgatni a fülben.
  • Víztől nem kell óvni, de ne törölgesd erősen. Inkább lágy nyomó mozdulattal szárítsd a fülbevaló környékét. 
  • Ha gyulladást tapasztalsz, sebfertőtlenítőt fújj a fülbevaló tövéhez és forgasd az ékszert. Első és legfontosabb ilyenkor a fertőtlenítés. 10-15 perces kamilla teás borogatást is alkalmazhatsz.
  • Gyógyulással kapcsolatos kérdés vagy rendellenesség esetén azonnal kérd segítségünket telefonon vagy személyesen, gennyesedés esetén pedig fordulj orvoshoz!